BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008

Κινητά Στο Σχολείο Και Καθηγητές

Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται (με νόμο πλέον) στα σχολεία. Η τιμωρία για τους "παραβάτες" είναι από αποβολή μέχρι κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου. Και μπλα, μπλα, μπλα. Τα ξέρετε όλοι αυτά.

Να μιλήσουμε ανοιχτά όμως και να σας πω την άποψή μου ως μαθήτρια. Είναι τελικά χρήσιμος αυτός ο νόμος; Κατά πόσο πιστεύετε ότι εφαρμόζεται στα σχολεία -τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους καθηγητές;

Το σχολείο που πηγαίνω απαγόρευε τα κινητά πολύ πριν βγει ο νόμος. Ο γυμνασιάρχης μας είχε απειλήσει με αποβολές και κατασχέσεις και για να πω την αλήθεια όλοι τον είχαμε ψιλοφοβηθεί. Μόλις βγήκε αυτός ο περιβόητος νόμος, έγινε χαμός. Θυμάμαι πως είχα διαβάσει αναλυτικά ό,τι έλεγαν οι εφημερίδες σχετικά με αυτόν τον νόμο. Θυμάμαι επίσης πως τα άρθρα τόνιζαν ότι οι μαθητές δεν πρέπει να φέρνουν κινητά τηλέφωνα στο σχολείο, ενώ για τους καθηγητές δεν έλεγαν και πολλά, παρ' όλο που ο νόμος απαγορεύει τα κινητά (τουλάχιστον μέσα στην τάξη) και στους εκπαιδευτικούς.

Τους επόμενους μήνες, ενώ περίμενα πως θα περιοριζόταν το ποσοστό μαθητών που φέρνουν στο σχολείο το κινητό τους, έγινε κάτι αξιοπερίεργο. Ως δια μαγείας, σχεδόν το 100% των μαθητών έφερνε το κινητό στο σχολείο! Πείτε το αντίδραση, πείτε το όπως θέλετε. Υπήρξαν μέρες που όλοι είχαμε κινητό και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Σαν να μην υπήρχε νόμος! Η αλήθεια είναι πως η βιντεοσκόπηση μαθητών σε... προσωπικές στιγμές και των καθηγητών με σκοπό την γελοιοποίησή τους, δεν εμφανίστηκε ξανά - τουλάχιστον όχι στα σχολεία της περιοχής μου. Γιατί το παίρναμε μαζί μας; Για να μας στείλει η Ντίνα του Β2 την τελευταία επιτυχία του Σάκη σε mp3, για να ανταλλάξουμε δύο - τρία SMS με τον Πάνο από το τρίτο θρανίο την ώρα του Τάδε καθηγητή που βαριόμαστε απίστευτα και καμιά φορά για να το χρησιμοποιήσουμε ως σκονάκι.Όσο περνούσε ο καιρός, οι καθηγητές "ξεθάρρεψαν" κι εκείνοι. Κι ενώ όλοι ήμασταν σίγουροι πως ο θρησκευτικός και η φιλόλογός μας δεν ήξεραν καν τι θα πει εκτροπή κλήσης και "αθόρυβο", ξαφνικά, ένα ωραίο πρωινό χτυπάει το κινητό τους... Όλοι περιμέναμε πως θα ζητήσουν συγνώμη, θα κοκκινίσουν, έστω ότι θα σκύψουν το κεφάλι και θα απενεργοποιήσουν το κινητό. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη έκπληξη από όλες... Όχι μόνο δεν ντράπηκαν που χτύπησε το κινητό τους, αλλά απάντησαν κιόλας! Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, βγήκαν και έξω από την αίθουσα διακόπτωντας το μάθημα για να μιλήσουν!
Προσοχή όμως... Δεν αναφέρομαι σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν δηλαδή οι καθηγητές είχαν κάποιο οικογενειακό πρόσωπο που χρειαζόταν βοήθεια ή είχε πρόβλημα υγείας. Σε τέτοια περίπτωση, ενημέρωναν τον Διευθυντή κι εκείνος έμπαινε στην τάξη και μας έλεγε: "Η κυρία Τάδε σήμερα μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει το μάθημα λόγω ασθένειας ενός συγγενικού της προσώπου" κτλ. Δεν μιλάω γι' αυτές τις περιπτώσεις. Άνθρωποι είναι και οι καθηγητές. Μιλάω για περιπτώσεις όπου η Γαλλικού έβγαινε από την τάξη και διέκοπτε το μάθημα για να μιλήσει με τον άντρα της, επειδή της... λείπει!

Από τότε, όποτε χτυπούσε κατά λάθος το κινητό ενός μαθητή στο μάθημα των καθηγητών οι οποίοι είχαν κι εκείνοι "παραστρατήσει", δεν γινόταν τίποτα. Ούτε αποβολές, ούτε κατασχέσεις. Ο καθηγητής κοίταζε συνομωτικά τον μαθητή σαν να έλεγαν ο ένας στον άλλον: "Δεν θα με καρφώσεις στον Διευθυντή, έτσι;" Και ο Διευθυντής πίστευε πως το σχολείο του δούλευε μια χαρά. Πού να 'ξερε ότι οι καθηγητές και οι μαθητές τον ξεγελούσαν κάτω από τη μύτη του;

Και να το πω ακόμα πιο απλά. Όταν βλέπω εσάς, κύριε καθηγητή, να μην κλείνετε το κινητό σας πριν μπείτε στην τάξη, να το αφήνετε να χτυπάει χωρίς να ντρέπεστε, να απαντάτε στην κλήση και να σπαταλάτε τον ελάχιστο χρόνο του μαθήματος μιλώντας δεν ξέρω κι εγώ με ποιον, τότε πώς απαιτείτε εγώ να μην φέρνω το κινητό μου στο σχολείο; Αυτός είναι ο σεβασμός που μου μαθαίνετε, κύριε καθηγητή; Έτσι μου μαθαίνετε να τηρώ τους νόμους; Έτσι μου μαθαίνετε τη δικαιοσύνη;

Ο Διευθυντής μας είπε κάποτε: "Δεν χρειάζεται να φέρνετε κινητά στο σχολείο. Όποιος θέλει να σας βρει σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, υπάρχει το τηλέφωνο του σχολείου. Και άμα θέλετε εσείς να τηλεφωνήσετε, υπάρχει καρτοτηλέφωνο στο ισόγειο. Καταλάβατε; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχετε να κινητά μαζί σας." Τον αγνοήσαμε όμως. Και εμείς και οι καθηγητές... Και το αποτέλεσμα; Σχολεία που φαινομενικά "λειτουργούν", αν όμως τοποθετήσει κάποιος μια κρυφή κάμερα στην τάξη και δει τι γίνεται στο "πραγματικό" σχολείο, θα πάθει σοκ. Οι μαθητές παραβιάζουν νόμους και οι καθηγητές κάνουν τα στραβά μάτια. Όχι επειδή μας αγαπάνε. Ούτε επειδή μας λυπούνται. Αλλά επειδή φοβούνται μήπως όταν μας σύρουν στο γραφείο του Διευθυντή, βγάλουμε κι εμείς τα δικά τους "άπλυτα" στη φόρα. Να απολυθούν δεν πρόκεται. Όμως πείτε μου... Ποιος καθηγητής που σέβεται τον εαυτό του δεν θα ντραπεί αν τον κάνει ρεζίλι ένας μαθητής Λυκείου/Γυμνασίου μπροστά στον προϊστάμενό του και στους συναδέλφους του; Οι μοναδικοί καθηγητές που δεν "φοβούνται" είναι ο ίδιος ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής.

Τέλος, κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα είναι "για τα μπάζα" όπως λέμε εμείς οι νέοι και πρέπει να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές. Τα κινητά είναι ένα μόνο από τα δεκάδες θέματα που απασχολούν τον τομέα της εκπαίδευσης.

Και κάτι ακόμα... Σταματήστε πια να μας "απαγορεύετε". Με τις "απαγορεύσεις" δεν θα μας μάθετε τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Πείτε μας όμως γιατί δεν κάνει να φέρνουμε τα κινητά στα σχολεία. Δεν είμαστε παιδάκια πέντε χρονών. Τι περιμένετε; Να μας τα πουν τα περιοδικά, οι εφημερίδες και η τηλεόραση; Όλοι ξέρουμε τι θα πει "σεξ", "βιασμός", "εκβιασμός" και "παραβίαση της προσωπικής ζωής και ασφάλειας". Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στα σχολεία. Μιλήστε μας επιτέλους με το χέρι στην καρδιά και σταματήστε όλο αυτό το θέατρο!